Kivehető fogpótlás / Protézis

Kivehető fogpótlásra akkor van szükség a rágófunkció és esztétika helyreállítása során, amikor olyan kevés számú fog maradt a szájban, vagy olyan elrendeződésben, hogy rögzített (beragasztott) fogpótlás (híd) már nem készíthető.

A protézis megszokása türelmet, kitartást igényel. Az száj körüli, ajak- és nyelvizmoknak hozzá kell szokniuk a fogpótláshoz. Az új protézissel meg kell tanulni enni, beszélni.

A fogsor átvétele után rövid idő elteltével kontrollra vissza kell jönni. Ha nyomja, feltöri az ínyt a protézist, bent kell hagyni a szájban legalább fél napig, hogy az orvos lássa, hol kell rajta igazítani. Előfordulhat, hogy csak többszöri igazítás után érzi kényelmesnek a fogpótlást. Ideális esetben éjjel-nappal viselni kell/lehet a protézist.

A fogsor alapos mindennapos tisztításával elkerülheti a fogsor gombás és bakteriális fertőződését. Reggel és este fogkefével, vagy speciális fogsortisztító kefével meg kell tisztítani a protézist, az íny felőli felszínekre különösen odafigyelve. Havonta legalább egyszer, patikában, vagy drogériában kapható műfogsor-tisztító tablettával fertőtleníteni kell a fogsort, a mellékelt tájékoztató szerint.

Az ínyt és fogakat fogkefével és fogkrémmel ajánlatos megtisztítani minden nap legalább kétszer. Kérjen tanácsot fogorvosától, hogy milyen fogkrémet és fogkefét ajánl! Javasoljuk, hogy minden nap pár percig a hüvelykujjával alaposan masszírozza át az állcsontgerinceket, így serkenti a fogíny vérellátását, az állcsontgerinc táplálását, ezáltal lassíthatja a fogágy sorvadását,  a csont sokáig egészséges marad és hosszú ideig tudja viselni a fogsort.