Fogkőeltávolítás / Depurálás

A fogkőeltávolítás szükségességének magyarázata

A rendszeres fogkőeltávolítás nagyon fontos a fogak megtartása és a megfelelő szájhigiéne fenntartása szempontjából. A fogkő és annak érdes felületén megtapadó, onnan nehezen eltávolítható lepedék okozza a fogínygyulladást. A fogíny betegségére a vérzés hívja fel a figyelmet. A gyulladt, vérző íny a fognyakak mentén piros, kissé duzzadt, valamint fájdalmas is lehet. Az egészséges íny rózsaszín, feszesen simul a fogak nyakára és nem fáj. Az ínyvérzés nem normális, ne éljen vele együtt! Az íny hosszú ideig tartó gyulladása ínysorvadáshoz, a fogat körülvevő csont gyulladásához, fogágy sorvadáshoz, ezzel a fogak meglazulásához, végül elveszítéséhez vezet.

A fogkő felszínéről nagyon nehéz, illetve tökéletesen eltávolítani lehetetlen is a lepedéket. A plakk nem csak a fogíny gyulladásáért, hanem a fogszuvasodásárt is felelős, ezért csak mindennapos alapos fogtisztítással tudjuk megelőzni e két súlyos és visszafordíthatatlan betegséget.

A fogkőeltávolítás menete

Az ultrahangos fogkőeltávolítás során az ultrahang finoman összetöri, lebontja a fogköveket. A fogkő eltávolítása után a fogfelszíneket és fogművek felszínét kefe, gumiharang és polírozó paszta segítségével lesimítjuk, fényesre polírozzuk, így ezután a lepedék eltávolítása az ön számára sokkal könnyebbé válik.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás okozhat a fognyak területén érzékenységet, esetenként fájdalmat. A páciensek tűrése ebből a szempontból nagyon eltérő, van, aki semmit sem érez, van, aki egy kis hideget és van olyan is, akinek a kezelés érzéstelenítő nélkül komoly fájdalmat okozna.

A fogkő eltávolítása után segítünk elsajátítani a helyes fogmosási technikát, illetve a fogselyem, fogköztisztító kefék használatát.

A legjobb, ha kis fejű fogkefét használunk, mert így a hátsó fogakhoz is könnyedén hozzá tudunk férni. Az sem baj, ha rögtön kettőt vásárolunk, hogy mindig már teljesen kiszáradt fogkefével moshassunk fogat, így hatékonyabb a tisztítás, és a baktériumok elszaporodásának is kevesebb esélyt adunk. A 3-4 havonkénti cseréről se feledkezzen meg, de ez függ a fogmosási szokásoktól is: annyi bizonyos, hogy szanaszét álló sörtékkel nem tudunk alapos tisztítást végezni. A fogak ínyközeli részét kívül (az arc felől) és belül (szájpadlás/nyelv felől) is alaposan meg kell dörzsölni, nem csak a rágófelszínt! A nyelvét is alaposan tisztítsa meg, mert ott rengeteg baktérium tud megtapadni! A fogközökből fogselyem segítségével és fogköztisztító kefével végezhetjük lepedék eltávolítását.

Fogkrémből, fogkeféből szinte korlátlan a választék. Szívesen adunk tanácsot, hogy az önnek legjobban megfelelő eszközt ki tudja választani! Ha nincsen speciális problémája (fluor érzékenység, homeopátiás szer szedése), a fogkrém egyik fontos összetevője a fluorid, ami megakadályozza a szuvasodást, erősíti a fogzománcot és csökkenti a baktériumok számát a szájban. Vannak speciális esetekre kifejlesztett fogkrémek, pl. ínygyulladás csökkentésére, fognyaki érzékenység csökkentésére, fogkőképződés megakadályozására.

Teendők a fogkőeltávolítás után:

Fogkőeltávolítás után, ha érzéstelenítő injekciót kapott, hatásának elmúlásáig ne egyen, igyon!

A beavatkozást követő néhány napban a fogak érzékenysége, illetve ínyvérzés előfordulhat. Ebben esetben fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szájöblítő kúraszerű használata (7-10 napig) javasolt, pl. gyógynövénytartalmú szájvizek, Curasept, Corsodyl, Betadine.

A fogkőeltávolítást rendszeresen el kell végeztetni, évente feltétlenül, de akár gyakrabban is, ha túl nagy mennyiségben képződik.