Gyökérkezelés

Mikor kell gyökérkezelni egy fogat?

A gyökérkezelés a megbetegedett pulpájú fog megtartását célzó kezelési módszer. A fogbél betegségei különböző okokból következhetnek be:

  • Ha nagyon mély a szuvasodás, a bakteriális fertőzés elérheti a fogbelet. Ilyenkor a fogbél vagy viszonylag hirtelen begyullad, vagy lassan elhal. Akut gyulladás esetén heves fájdalom jelentkezik, ami hideg hatására fokozódik. A fogbél elhalása gyakran tünetek nélkül zajlik, később inkább melegre érzékeny lehet a fog.
  • Ha a fogat erős ütés éri, a fogbélbe vezető erek elszakadhatnak, ez elhaláshoz vezet.
  • Ha töméshez vagy koronához való előkészítés során megnyílik a fogbél.
  • Ha letörik a koronai részből és így sérül a fogbél.

Miért nem maradhat kezelés nélkül a fog?

Amennyiben nem tisztítjuk ki a gyökércsatornát és nem tömjük be, akkor a fertőzés ráterjed a gyökér körüli szövetekre, csontra és azok gyulladását idézi elő, gyökérhártya-gyulladás, tályog vagy ciszta alakulhat ki. Ezek jeleit röntgenfelvételen észlelhetjük. Ezen krónikus gyulladások sokáig tünet és panasz nélkül jelen lehetnek.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Először megkeressük a gyökércsatorna bemeneteket, majd a gyökércsatornában lévő elhalt vagy gyulladásos szövetet speciális reszelőkkel eltávolítjuk. Elektromos műszerrel bemérjük, milyen hosszú a csatorna, majd alaposan kitisztítjuk és feltágítjuk, hogy tökéletesen tömhető legyen. Első ülésben legtöbbször fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő gyógyszert helyezünk bele és ideiglenesen lezárjuk. A következő alkalommal, ha fog panaszmentes, eltávolítjuk az ideiglenes tömőanyagot a gyökércsatornából, azt kiszárítjuk, majd végleges gyökértömő cementtel és speciális guttapercha-csúcsokkal betömjük.

Milyen szövődmények fordulhatnak elő a gyökérkezelés során?

A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhatnak olyan szövődmények, amelyek befolyásolják a gyökértömés kivitelezését. Ezek a következők lehetnek: álút, perforáció, a gyökércsatorna elzáródása, műszertörés, túl rövid, vagy túl hosszú gyökértömés, a fog vagy gyökér törése.

Mikor mondhatjuk, hogy a gyökértömés sikeres?

A gyökértömés elkészülte utáni röntgenfelvételen szakmailag korrekt, azaz falálló, „csúcsig” érő, homogén, radiodenz gyökértömést kell látnunk a fog összes csatornájában. A röntgenvizsgálatot 6-12 hónap múltán panaszmentesség esetén is meg kell ismételni, és a helyreállított fogat fizikálisan is meg kell vizsgálni. Amennyiben a gyökér körüli csontban időközben új felritkulás alakult ki, vagy a meglévő elváltozás nagyobb lett, akkor nem várható, hogy az a későbbiekben meggyógyul. Ha az előzőleg ép gyökérhártya rajzolat megmaradt és nem alakult ki a gyökércsúcs körül csontritkulás, akkor sikeresnek ítélhető a terápia. A csontban lévő kóros elváltozás méretének csökkenése a gyógyulás jelének tekinthető.
A gyökérkezelés sikeraránya szakirodalmi adatok alapján 53-98 % között van, ami mutatja, hogy sokszor nem eredményes a beavatkozás. A sikeresség relatív, mert a páciens panaszmentessége nem jelent abszolút kedvező eredményt. A sikeresség megítéléséhez irodalmi adatok alapján 4 évre van szükség.

Teendők gyökérkezelés során és a gyökértömés elkészülte után

A gyökérkezelés során is jelentkezhet fájdalom. Ez a szervezet természetes reakciója. Általában a fájdalom az első 3 napon a legrosszabb, majd enyhül, végül megszűnik. Akkor sem kell megijedni, ha végleges gyökértömés után is érzékeny a fog illetve a gyökércsúcs körüli terület. A gyökértömés után a fog rágásra érzékeny lehet. Amennyiben ezek a panaszok nem enyhülnek pár nap alatt, hanem erősödnek, vissza kell jönni a fogorvoshoz. Előfordulhat, hogy a szervezet reakciója lassabb, vagy a gyulladás mértéke nagyobb, ilyen esetben a gyógyulási folyamat hosszabb ideig is eltarthat. Gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító (Algopyrin, paracetamol, ibuprofen, Cataflam, Aspirin) szedése javasolt ebben az időszakban. Megjelenhet duzzanat a fog gyökere tájékán, vagy akár az arcon, ebben az esetben keresse fel kezelőorvosát.

Ha érzéstelenítőt kapott, addig ne egyen, amíg tart a hatása.
A megbeszélt időpontban vissza kell jönni a végleges gyökértömésre, majd a fog koronájának végleges ellátására.
Fokozott szájhigiéne javasolt.