Gyermekfogászat - a gyermekeink egészségéért

Minden szülőnek - köztük nekem is három gyermek édesanyjaként - legnagyobb vágya, hogy gyermekei egészségesen és boldogan éljenek. Az egészségnek és egészséges életmódnak fontos része az egészséges fogazat, nem csak a tekintetben, hogy a gyermek ne legyen „fogfájós”, hanem amiatt is, hogy az egészséges fogazat lehetővé tegye a megfelelő rostokban, gyümölcsökben gazdag táplálkozást, megfelelő hangképzést, beszédet, valamint alapja legyen az egészséges lélek kialakulásának, a magabiztosságnak, önbizalomnak. Néhány évtizede ismert, hogy a fog- és szájbetegségek számos más szervre ható betegségek előfordulását is fokozzák. Ma már biztosan tudjuk, hogy a szájhigéne szoros összefüggésben van a szájüregi daganatos betegségek előfordulásával, az is nyilvánvaló, hogy a fogínysorvadás, mint krónikus gyulladás, számos szerv működését rontja. Kutatások igazolták, hogy a szájüregben lévő gócok (fogínygyulladás, elhalt fogak körüli gyulladások) megnövelik a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát, valamint gyakrabban fordul elő koraszülés, mint gócmentes kismamáknál.

A gyermekek egészséges fogazatáért akkor teszünk a legtöbbet, ha a gyermekünknek megfelelő táplálkozást biztosítunk és gondot fordítunk a fogak rendszeres, mindennapos ápolására.  Az egészséges fogazat megőrzése nem nehéz, csak egy kis odafigyelés kell hozzá. Pár tanács, amit tegyünk és néhány, amit kerüljünk el:

Amit tanácsos betartani:

  1. A napi háromszori (reggel, délben, este), főétkezést követő fogmosás a leghatékonyabb ez egészséges fogak megőrzéséért. Gyakran a déli, ebéd utáni fogmosás nehezen oldható meg az iskolában, így törekedjünk arra, hogy legalább a reggeli és a lefekvés előtti alapos fogmosás megtörténjen.
  2. Figyeljünk oda a fogmosás helyes technikájára. Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy a fogmosás nem „sikálás”, hanem körkörös mozgás, illetve később, amikor már ügyesebb a gyermek, a fogak irányában történő fel- és le mozgás. Ne hagyjuk rá a gyermekre a fogmosást teljesen! Akár 9-10 éves koráig kell nekünk is megtisztítani a fogait. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy mind technikában, mind időben elégséges-e, amit csinál, és dicsérjük, segítsünk neki, hogy jobban végezhesse!
  3. A gyermekek fogának fejlődéséhez elengedhetetlen a fluor tartalmú fogkrém, mindig az életkorának / fogazatának (tej-, vagy vegyes fogazat) megfelelő.
  4. Fontos az egészséges fogazat kialakulásában a helyes, változatos táplálkozás. Adjunk a gyereknek húsban, zöldségben, rostban gazdag ételt (ételt, amit valóban rágni kell) és kerüljük a magas cukortartalmú ételeket. Természetesen nem vonhatjuk meg az édességet teljesen a gyermektől, de csak a megfelelő fő étrend után és ne helyette adjunk édességet.

Amit nem javaslunk :

  1. Kerüljék el az „üdítő italok” és egyéb cukros italok (Ice tea és társai) és gyümölcslevek adását. Ezekkel az italokkal nem csak az a baj, hogy a magas cukortartalmuk miatt fogszuvasodást idéznek elő, de magas sav tartalmuk (alacsony pH) meggyengíti a fogzománcot és még sérülékenyebbé teszi a fogat a szuvasodásra. Ezen típusú italok nem jók másra, mint hogy elveszik az étvágyat és üres kalória tartalmuk miatt jelentősen hizlalnak is. Az egészségesebb gyümölcsleveket is csak főétkezésekhez kínálják!
  2. Ne adjanak szopogatós cukrokat, nyalókákat a gyermekeknek! Ha édességet kínálnak, próbáljanak gyümölcsöt nyersen és aszalva, olajos magvakat (dió, mogyorófélék, mandula stb), vagy gabonaféléket tartalmazó édességet (müzli) adni, illetve csokoládét, aminek zsírtartalma bevonja a fogakat és bizonyos védelmet biztosít. A szopogatós cukor hosszan van a szájban és hosszan fejti ki káros hatását.
  3. Általánosságban igaz minden finomított szénhidrátot tartalmazó ennivaló (nápolyi, keksz, „tejszelet”, kakaós csiga, bukta és egyebek) esetén, hogy ne engedjük ezeket nassolni, egész nap folyamatosan eszegetni! A gyermekek 3 fő étkezését meg lehet úgy oldani, hogy először mindig a megfelelően összeállított ételeket fogyasszák el, majd csak azt követően jöhet az egészséges desszert. Így elkerülhetjük nem csak a fogszuvasodást, de a minőségi éhezést és az elhízást is!

Fél vagy egy évente még panaszok hiányában is vigyük el a gyermeket fogászati ellenőrzésre, mert ilyenkor időben felfedezhető a kezdődő fogszuvasodás vagy más szájbetegség, ami megfelelő kezeléssel megállítható. A gyermekek esetében különösen fontos az első találkozás a fogorvossal. Egy megfelelő beszélgetés, fájdalommentes vizsgálat és kezelés feloldhatja a gyermek szorongását, míg egy rossz élmény egy életre eltávolíthatja az illetőt a fogászati rendelőktől. Számos esetben kellett felnőtt páciensekkel hosszú időt, gyakran „pszichoterápiát” alkalmaznom, hogy a gyermekkorban elszenvedett rossz élmények miatt kialakult gátlásokat feloldjam. A fogászati rendeléseimen nagy figyelmet fordítok a gyermekek kezelésére, hogy ne alakítsak ki bennük félelmet és ne távozzanak rossz élményekkel. Szeretném a fiatalokban kialakítani azt a tudatos gondolkodást, hogy az egészséges élethez hozzá tartozik az éves fogászati kontroll, ugyanúgy, mint mondjuk a gépkocsikhoz az időszakos szerviz.